Een grote werkgever wordt ook de luciferfabriek, als tweede in zijn soort, maar de eerste grote in Nederland in 1870 opgericht door bankier Christiaan Mennen en zijn zwager Everardus Keunen. De compagnons starten hun bedrijf in 1870 aan de Bergstraat. 

Tien jaar later beginnen Vissers en Langemeijer aan de Vestdijk eveneens met een luciferfabriek, een onderneming die al in 1884 door Mennen & Keunen wordt overgenomen. De activiteiten worden aan de Vestdijk geconcentreerd. In 1885 is de luciferfabriek met rond de negenhonderd arbeiders (met veel thuiswerkers) de grootste werkgever in de stad. 

Tweede helft jaren tachtig maakt de lucifersfabriek een moeilijke periode door. Mennen & Keunen wijten de achteruitgang aan de sluiting van grenzen waartoe steeds meer landen overgaan. De jaren negentig zijn heel wat zonniger. Na een fusie met noodlijdende lucifersfabrieken elders in ons land wordt de naam veranderd in Vereenigde Nederlandsche Lucifersfabrieken met hoofdzetel in Eindhoven. In 1900 produceren nog maar driehonderd arbeiders samen 75 miljoen doosjes lucifers. Zes jaar later besluit men het centrum van Eindhoven te verlaten en aan de Lijmbeekstraat in Woensel een nieuwe fabriek te bouwen. In 1907 kan de productie naar de nieuwe locatie worden overgeheveld.